Ezek vagyunk mi!

TERV A BALATONFÜREDI ÁLLATMENHELY ÜZEMELTETÉSÉRE ÉS A JÖVŐBELI FEJLŐDÉSRE


 Az egyesületről


1999-ben a házaspár Wagner Inga Verena és Klaus Németországról Magyarországra költöztek. 


Hamarosan Wagnerék befogadták magukhoz az első gazdátlan és sérült kutyákat. Ebből alakult az ő kis privát kutyaotthonuk. Ezeket az állatokat a privát házukban tartják és testileg és lelkileg gyógyítják őket. A személyes elkötelezettségüknek köszönhetően sok állat számára sikerült új otthont találni. 2007 októberében alapították az Északbalatoni Ebmentő Egyesületet, mely be van jegyezve a magyar egyesületek jegyzékébe (2.857) és közhasznúan elismert egyesület.


A vezetőség


Első elnök / Ügyvezető:


Wagner Inga Verena, született 1956-ban Berlinben/Németországban, házas, lakóhely: Veszprémfajsz / Magyarország.


Második elnök:


Tuvic Gabi, született 1971-ben Hildenben/ Németországban, házas, lakóhely: Felsóörs / Magyarország.


Harmadik elnök:


 • Fischer Julia, született 1969-ben Heilbronnban/ Németországban, hajadon, lakóhely: Zalaszentmihály / Magyarország.


Valamint becsületbeli munkatársak. 


Az egyesület jelenleg több mint 50 taggal rendelkezik bel-és külföldön és más állatvédelmi egyesületekről, amik adományokkal és önkéntes munkával tetterősen támogatják a menhelyet. Jelenleg az egyesületnek 11 önkéntes segítője/munkatársa és 3 gondozási helye van Magyarországon. 


Az egyesület feladatai


Az Északbalatoni Ebmentő Egyesület feladata az, hogy gondoskodjon a Magyarország utcáin kirakott és részben súlyosan bántalmazott kutyákról, valamint beteg, öreg állatokról és természetesen a kutyakölykökről is. A sérült és beteg kutyák állatorvosi ellátásban részesülnek, aki egyben féregteleníti, beoltja, regisztrálja, elektronikus chippel jelöli, illetve egyes esetekben ivartalanítja őket.


Tiszteletbeli segítőkkel és baráti állatvédő egyesületekkel együtt ezeknek az állatoknak megfelelő, szeretetteljes és felelősségteljes új otthont keresünk Magyarországon, Németországban, Ausztriában és Svájcban. 


2008 augusztusában a Würzburg e.V. állatvédelmi egyesület (Würzburg/ Németország) elvállalta az Északbalatoni Ebmentő Egyesület támogatását. Ez tartalmazza a következőket: gyógyszerek, eledel, tárgyi- és pénzadományok és kutyák átvállalása. 


További fontos célja az egyesületnek, hogy a magyar lakosság számára tanácsadóként álljon rendelkezésre. Az egyesület tájékoztatást nyújt az ivartalanítás előnyeiről és kutyák és macskák megfelelő tartásáról. Továbbá tanácsokat ad egészségi kérdésekben és alternatívákat mutat a láncon való tartással szemben, az új magyar állatvédelmi rendelet értelmében, mely 2010. július 1-jén (2013. januári kiegészítéssel) lépett érvénybe. A legfelsőbb cél az, hogy a magyar állattartókhoz közel hozzuk az állatvédelmi törvény betartását, hogy barátként tekintsenek az állatra, vigyázzanak rá, igényeit tartsák tiszteletben és védjék az életét. 

 

A balatonfüredi gyűjtőállomás


A Gyepmesterrel, Szabó Sándor úrral közösen gondozza az egyesület a kutyákat 2008 óta a balatonfüredi gyűjtőállomáson. Az állatok az egyesületen keresztül részesülnek állatorvosi ellátásban, aki egyben beoltja, regisztrálja, elektronikus chippel jelöli, illetve egyes esetekben ivartalanítja őket. Az egyesület megpróbál, Szabó úrral együttműködve, a 14 napos megőrzési idő lejárta után megfelelő új otthont találni az állatoknak. Az Északbalatoni Ebmentő Egyesület a közvetítés időpontjáig biztosítja az elegendő eledellel való ellátást. 


2013-ig és azzal az évvel együtt már több mint 1030 állatot tudtunk közvetíteni új tartóknak Magyarországon és külföldön, a következő évben pedig már több mint 130 állatot (állás: 2014. szept. vége).


Ezen felül több megszökött állatot – részben Magyarországon tartózkodó turisták által – az egyesület törekvéseinek köszönhetően egyesíteni tudtuk gazdáikkal. 

Az egyesület egyik elsődleges célja többek között a mostani gyűjtőállomás állatmenhellyé alakítása. Ehhez már rendelkezésre áll Balatonfüred város önkormányzatának és polgármesterének engedélye.


Az egyesület a kutyáknak a gyűjtőállomáson a fajnak megfelelő, biztonságos tartózkodást (magyar és európai szabványoknak megfelelően) szeretne biztosítani közvetítésükig. Az egyesület minden erejét és energiáját befekteti ennek érdekében! 


Az egyesület jövőbeli céljai


• Egy modern, fajnak megfelelő állatmenhely létesítése, amely megfelel az EU előírásainak.

• Gondozóhely-hálózat felépítése helyben, állatok ellátására a közvetítésük időpontjáig.  

• A közvetítési lehetőségek bővítése további partner állatmenhelyek által Németországban,    Ausztriában és Magyarországon. 

  Megfelelő támogatás és a hatóságok jóváhagyása esetén az egyesület a közeljövőben alkalmas    lenne arra, hogy további fölérendelt feladatokat is el tudjon látni: 

• Állattartók és lakosság felvilágosítása, tanácsadás, hogy barátként tekintsenek kutyájukra.

• Ifjúsági munka

• Rendezvények, mint pl. bolhapiac a menhelyen adománygyűjtés és a lakosság elfogadása   céljából.


  Az egyesület és menhely előnyei:


• Gazdátlan kutyák szakszerű gondozása, elhelyezése és közvetítése az új magyar állatvédelmi    törvény szerint, valamint az európai rendelkezések és szabványok teljesítése. 

• Társadalmi értéktöbblet a lakosság számára.

• Előélet és az állatokkal való humánus bánásmóddal kapcsolatos tájékoztatás.

• Munkahelyteremtés.

 

Az egyesület eddigi ráfordításai

 

Az egyesület a mai napig egyedül fektetett be saját eszközökből építészeti intézkedésekre, kennelek, kutyaházak, szerszámfészer, iroda- és raktárkonténer, menhelyi jármű beszerzésére, valamint különféle eszközökre és kiegészítőkre. Megtekinthető az éves beszámolóban.

Ez nem tartalmazza a tisztítószereket, eledelköltségeket, valamint a rendszeresen előforduló, nagyon magas pénzügyi ráfordításokat állatorvosi kezelésekre és a törvény által előírt intézkedésekre (szükséges oltások és határátlépéshez szükséges igazolások, EU-útlevél, azonosító chip, stb.).


Északbalatoni Ebmentö Egyesület

 ____________________________


Wagner Inga Verena


Ügyvezető (1. elnök)